21 mei 2013

Dag 79: Don Khone

Lekker met het fietsje er op uit geweest vandaag. Een fiets huren kost hier wel €1 p.p.p.d. dus dat was wel te overzien en past prima binnen budget. De Mekong is hier vrij breed en met wel zo'n 4000 eilandjes bezaaid en hier naast Don Khone liggen brede watervallen in de rivier. Hier zijn we vanochtend eerst naar toe gefietst en hebben een kijkje genomen bij het 'strand' waar inderdaad wit zand ligt, maar het is echt maar op een klein stukje met een hele smalle uitgang naar de Mekong, waarin het zwemmen erg gevaarlijk is gezien de harde stroming. De watervallen hier zijn erg imposant, erg breed en dan nog te bedenken dat wij in het droge seizoen de watervallen bekijken, er komt in het regenseizoen 4x zo veel water door de rivier, bijna onmogelijk om voor te stellen.
Hierna nog bij de oude Franse trein gekeken, de Fransen hebben geprobeerd de watervallen te omzeilen door hier over 2 eilanden treinrails aan te leggen, helaas is dit project nooit helemaal van de grond gekomen, maar er staat hier onder een afdakje, met uitgebreide documentatie, nog een grotendeels weggeroestte locomotief.
Daarna over de brug naar Don Det gefietst. Deze brug moet je overigens wel betalen, of de entree naar de waterval, het zelfde kaartje, hele dag geldig, kost wel €2,50 p.p. wat voor hier vrij veel is, want daar kun je ook een eenvoudig hoofdgerecht voor kopen, maar we sponsoren vast weer de lokale economie door een kaartje te kopen. Aan de overkant aangekomen, op Don Det, willen we een foto maken van ons huisje, maar helaas, de camera is op tilt. Wij maar terug gefietst naar het huisje, alles geprobeerd, maar de camera doet weinig of niets. Uiteindelijk werkt hij enigszins en kunnen toch weer wat foto's maken, dus weer op de fiets gesprongen om het rondje over Don Det af te maken en te hopen dat de camera het blijft doen. De 'party' hier hebben we niet gevonden en inderdaad ook weinig fatsoenlijke accomodatie, wel meer barretjes en restaurantjes en zelfs een kleine supermarkt, maar we waren het toch wel over eens dat we het juiste eiland gekozen hadden om te verblijven, ondanks de winkel en wat meer keuze in restaurantjes. Ook op Don Doet sluit alles om max. 23.00 uur en zoveel meer toeristen waren daar ook niet.
Het rondje Don Det verder afgemaakt en terug over de brug naar Don Khone. Hier nog naar het 'viewpoint' voor de dolfijenen gefietst. Zagen wel wat, wat misschien de zeldzame rivierdolfijnen zouden kunnen zijn, maar het was ver weg, dus geen officiële sighting en geen zin om duur bootje te betalen om misschien ook niets te zien. Niets, nou ja, het uitzicht is hier echt prachtig met alle kleine eilandjes die groen begroeid zijn in de Mekong.
Daarna weer terug gefietst naar het huisje, met de 'buren' een biertje gedronken in het restaurant van de eigenaar van de huisjes, precies op tijd terug, want een verkoelende, tropische bui van 30 minuten veranderde het zandpad in een modderpoel. Gelukkig is dat ook zo weer verdwenen hier als de zon er weer door piept. Ook met de 'buren' een hapje gegeten, maar uiteindelijk gevlucht voor de vliegende beestjes, geen idee wat het waren, geen muggen, motten, maar ......
En nu weer het verhaaltje van de dag typen in de heerlijke airco-kamer.

Nieuwe foto's uploaden naar ons Laos-album is lastig, lees: (bijna) onmogelijk hier, dus blijf af en toe kijken, maar we hopen in een grotere stad weer wat sneller internet te hebben zodat we het album weer bij kunnen werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Free Backlinks