9 mei 2013

Dag 67: Siem Reap

7,5 liter water en 3 blikjes cola. Dat was vandaag het vochtverbruik tijdens het bezoek aan de tempels. Verder een mango, ananas en 3 broodjes van de bakker voor de inwendige mens, naast natuurlijk het ontbijt en avondeten en de drankjes die hierbij genuttigd werden.
Verder 190 foto's, wat er ook makkelijk meer hadden kunnen zijn.
Rond half 8 zijn we op de fiets gestapt richting de tempels. Het is dan al ontzettend warm, maar gelukkig fiets je het grootste deel wel in de schaduw en is het hier zoals in heel Cambodja, erg plat.
Voordat je bij de tempels bent moet er natuurlijk een kaartje gekocht worden, wat erg professioneel geregeld is, ze maken een digitale foto van je die op je kaartje gedrukt wordt, om fraude en het doorverkopen van kaartjes te voorkomen.
Daarna verder gefietst om aan de geplande route te beginnen. De 'kleine' ronde stond vandaag op het programma. Tussen de tempels ligt een goede asfaltweg en kan er eigenlijk niets gemist worden. Natuurlijk hadden we al wel een beeld van wat ons te wachten zou staan, maar de werkelijkheid overtreft werkelijk alles. Zo ontzettend groot, knap gemaakt en veel nog in prima staat na zoveel jaar of juist in de vervallen staat ook erg mooi om te zien. Op de fietsjes, want ze waren inderdaad erg klein, is de kleine ronde prima te doen je kunt steeds parkeren waar je wil, nog net niet in de tempel, en is het enige nadeel dat het erg warm is, maar dat is met een tuktuk ook. We vertrokken al met 3 liter water, die was voor 11 uur op. Ondanks de hitte is het toch allemaal goed te doen, er is overal drinken te krijgen en er is veel schaduw door de vele grote bomen.
Grappig is ook wel dat hier alles 1 dollar kost, een fles water, een blikje cola, postkaarten, ananas, mango. Maar ook een ananas en een mango samen zijn 1 dollar. Over alles moet hier weer onderhandeld worden en vooral bij de bekendere plekken kun je bijna beter een bandje opnemen met 'No, thank you'. We zijn de tel kwijt geraakt hoe vaak we dat gezegd hebben.
Verder is het hier echt ontzettend mooi, de ruïnes/tempels zijn erg mooi en liggen in een prachtige groene omgeving.
We waren vooral onder de indruk van Bayon en Ta Prom, maar hebben ook nog niet alles bezocht. Zo staat Ankor Wat nog op de 'to do list'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Free Backlinks