4 juni 2013

Dag 93: Phonsavan

De bekendste sights hadden we gisteren al gedaan en verder is hier alles wat nog meer bekend en mooi is best ver weg of met een (te) dure excursie te bereiken. Dus zijn we maar naar de lokale markt gegaan. Lekker op loopafstand nadat we weer een lekker ontbijtje met yoghurt en fruit op hebben. Zo fijn een keer geen eieren voor het ontbijt. Op de markt hier in Phonsavan viel het op hoe georganiseerd het hier is. Alles netjes in rijtjes, zelfs de koopwaar lag fraai opgestapeld. Normaal slaan we de vleesafdeling over, vanwege de lucht, maar hier was ook de vleesafdeling prima te doen. Wel zielig, naar onze maatstaven, dat de biggetjes die hier te koop worden aangeboden in een kleine rol zitten waarin ze niet kunnen bewegen. Ook zagen we dat wanneer hier een levende kip verkocht wordt, deze gewoon in een plastic tasje gaat. Erg bijzonder....
Verder zijn we op zoek gegaan naar 'Bomb Village' waar ze bommen en onderdelen hiervan gebruiken als decoratie in en om het huis. Nu hebben we het dorpje gevonden, maar niet de decoraties, alleen 1 hutje met poten omhuld met bomfragmenten.
Maar we genoten wel weer erg van de omgeving.
Ook hebben we een bezoekje gebracht aan UXO, UneXploded Ordnance, waar ze slachtoffers van deze bommen helpen. Verbazingwekkend dat in deze provincie zelfs dit jaar al weer verschillende slachtoffers zijn gevallen. Het is ons inmiddels wel bekend dat hier nog verschrikkelijk veel bommen liggen waarvan een zeer groot aantal niet ontploft is. Vooral kinderen en mensen die op het land werken en per ongeluk op een bom stuiten of bij het verbranden van afval.
Verder zit hier twee deuren verder een voorlichtingsbureautje van de M.A.G. de mines advisery group, en ook hier zijn we even binnengewandeld. Ook weer erg indrukwekkend omdat steeds duidelijker wordt hoeveel bommen, in alle soorten en maten, hier gedropt zijn en hoeveel invloed dit nog steeds heeft op het dagelijkse leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Free Backlinks