13 april 2013

Dag 40 en 41: Saigon

Dag 40: Vandaag stond een tripje naar de Cu Chi tunnels op het programma. Uiteraard een half uurtje te laat, werden we opgehaald voor de excursie. De Cu Chi tunnels liggen op zo'n 2 uur rijden van Saigon en uiteraard was onderweg nog een (wc-)stop gepland bij een grote werkplaats/winkel waar deze keer vooral schilderijen op tegels, ingelegde tegels en houten meubels werden verkocht. Daarna de weg weer vervolgd naar de tunnels. Er zijn 2 plaatsen waar je deze kunt bekijken, bij Ben Dinh en bij Ben Duoc. Ons tourtje ging naar Ben Dinh. Hier was het erg druk met veel bussen en het is hier bijna ingericht als een compleet openluchtmuseum. Volgens andere toeristen die op de andere plaats zijn geweest waren ze daar bijna alleen, dat was hier niet het geval.
Ze laten hier heel veel zien, van de ingangen, hoe er gekookt werd, bommen die gerecycled werden, kleding, poppen in hangmatten en uiteraard ook de kleine tunnels. Nu kun je hier ongeveer 100m door de tunnels, die hier veel smaller en lager zijn dan de tunnels bij Vinh Moc. Nu kun je ook al na 10, 20 of 30m boven komen, maar krijg je in ieder geval een idee van deze tunnels, die zelfs iets breder zijn gemaakt omdat anders bijna geen enkele toerist er in past omdat wij gemiddeld toch net een paar maatjes meer zijn dan de smalle Vietnamezen.
Ook kun je hier schieten met o.a. AK47 en M16, maar dit gaat per kogel à €1,50 en met een minimale afname van 10 kogels hebben we dit overgeslagen.
Aan het einde nog een video over de tunnels en dea omgeving gezien, wij maar een stukje omdat we ontsnapt zijn om nog een foto van Karen in de geheime ingang te maken. En uiteraard weer met de bus terug naar Saigon.
Interessant om te zien, maar zoals we wisten wordt de oorlog hier erg eenzijdig belicht, maar blijft het erg verschrikkelijk wat hier nog niet zo heel lang geleden gebeurd is.

Dag 41: Is nog niet helemaal om, maar is een rustig dagje geweest. Gisteren wat langer dan normaal op het terras gezeten met gezellige buren, dus eerst wat uitgeslapen. Daarna weer wat door Saigon geslenterd, markten bezocht, ijskoffie gedronken, geluncht, naar de rivier gelopen en uiteraard weer een terrasje gepakt. Zometeen nog even douchen en een hapje eten en dan alvast weer een beetje inpakken want morgenvroeg gaan we door reizen naar de Mekongdelta. Hier zijn we ook erg benieuwd naar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Free Backlinks