19 maart 2013

Dag 15: Hue

Vandaag vroeg opgestaan, het wekkertje ging om 05.30u. We hebben vandaag een tour geboekt naar de DMZ, de DeMilitarized Zone. Wij vinden wanneer je in Vietnam bent je ook iets van de oorlog mee moet krijgen.
De DMZ was de neutrale zone tussen Noord- en Zuid-Vietnam, echter hield men zich niet echt aan het verdrag om daar niet te vechten.

Na het ontbijt werden we met de bus richting Dong Ha gereden, de grootste stad nabij de DMZ, vervolgens zijn we de Ben Hai rivier gepasseerd, de voormalige grens tussen Noord en Zuid. De eerste stop waren de Vinh Moc tunnels, die in tegenstelling tot de bekende Cu Ci tunnels in het zuiden wel gebruikt werden door de lokale bevolking om in te wonen. Er zijn in de regio 132 van dit soort tunnelcomplexen, erg indrukwekkend hoe men dit heeft gemaakt en hoe men daar ook in een periode van 6 jaar in heeft geleefd.
De volgende stop was bij een Oorlog begraafplaats waar veel onbekende soldaten liggen, de Vietnamese soldaten kregen een flesje met daarin al hun gegevens, wanneer deze de gevechten niet overleefden wist men dus ook niet meer wie het was.

Na de lunch in Dong Ha zijn we via de "rock pile", een flinke heuvel in de regio die door de Amerikanen als strategisch uitkijk punt werd gebruikt naar de oversteek van de rivier gereden bij de oude Ho Chi Minh trail van Noord naar Zuid, strategisch erg belangrijk, wie dit punt in handen had kon de andere partij afsnijden van de zo belangrijke bevoorrading van voedsel en oorlogsmaterieel. De laatste stop va de dag was de voormalige Khe Sanh army base, hoog in de bergen vlak bij de grens met Laos, bekend van diverse films. Hier zagen we nog wat oude helicopters, een C130 transportvliegtuig en tanks die door de Amerikanen zijn achtergelaten.

Het was een lange dag, maar we zijn weer wat wijzer geworden betreffende de Vietnam oorlog en dat was ons de lange trip meer dan waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Free Backlinks